聖誕有乜做?2016香港聖誕打卡好去處(新界九龍區)

Share the post

. 九龍區鑽石山好多熊本熊呀

熊本熊搞到個鑽石山廣場多過去左熊本縣咁(其實小編未去過熊本,唔知係咪真係有咁多熊本熊呢?哈哈)
呢到每一處充斥住打卡位,所以慢慢影慢慢睇都可以行好耐。加上佢地將商場整得好有心思,連樓梯都係熊本熊。


唔知日本既熊本站係咪又係咁既呢?

還有天然呆款聖誕系列,真的很可愛!

還有小朋友和家長一起摺紙

睇完之後都令人有少少想去熊本縣睇下真既熊本熊呀!

展覽詳情:
日期: 2016 年 11 月 28 日 – 2017 年 1 月 2 日
開放時間:12:00nn – 09:00pm
地點:鑽石山荷里活廣場一樓明星廣場

. 九龍區 – D2 Place極光冰雪森林

D2 Place將成個天台佈置成一個白色森林,想令人身處於外國雪地之中,而且夜晚會有飄雪,雖然是泡沫,又唔凍,但幾有心思,不過最好噴雪果時興奮到將開個口,因為那些泡沬會飛進口中(中招了….)另外它表示飄雪同時會有極光,小編親身睇過,效果就…….唔好太期待喇!另外每層都有一些特色舖頭,賣聖誕東西,和自家制物品,在外面好少會見到呢種舖頭,值得來看!

展覽詳情:

日期: 2016 年 12 月 3 日 – 2017 年 1 月 2 日
開放時間:10:00am – 10:00pm
地點:長沙灣長義街9號D2 Place一期天台花園 (荔枝角站D2出口)

亮燈及飄雪時間 :
逢星期六、日及12月24日至1月2日
時間:6pm – 10pm

. 九龍區旺角朗豪坊 X LEGO白色聖誕

朗豪坊呢個LEGO白色聖誕佈置就唔係好大,不過如果喜歡LEGO還是不能錯過!

如果嫌唔夠喉,繼續去片!身為樂高迷的我真係好慚愧,因為朗豪坊開左lego store咁耐都未曾去朝聖過…..今日終於有機會喇,入面有樂高自助站,可以配搭自己喜歡的樂高人仔,又可以搵番d散件,最正是仲有lego刻名服務!價錢都ok呀,同日本差不多~~
搭電梯上12樓就到喇!

展覽詳情:

日期: 2016 年 11 月 17 日 – 2017 年 1 月 2 日
開放時間:為商場開放時間
地點:旺角朗豪坊4樓通天廣場 (旺角地鐵站C出口)

 

. 新界區沙田新城市廣場 璃光星河 Milky Way In Town

其實新城市廣場耐唔耐都會在空中花園到整下一D燈飾,令花園有種浪漫的感覺。今次璃光星河都係想逞現一種浪漫的感覺,也有能夠普出動人戀曲的許願球,希望每位都可以願望成真,今次都砌得幾靚,亦冇上次玻璃花咁多人,如果電子消費滿$800,可以到玻璃屋親手做星願球,自由配搭。大家食完飯可以去行下!唔知點解我覺得果到好暗,影相都比較難,哈哈!

展覽詳情:

日期: 2016 年 12 月 3 日 – 2017 年 1 月 15 日
開放時間:12:00nn – 10:00pm / 12月16日至1月2日延長至11pm
地點:沙田新城市廣場1期7樓星光花園

希望今個聖誕大家玩得開開心心!聖誕快樂!

 

更多香港遊推介 :

Klook.com

假期想喺香港遠離繁囂? 可以點擊以下離島區酒店住番一晚!
Save on your hotel - www.hotelscombined.com


Share the post

發表迴響