【京劇初體驗】

Share the post

京劇真係博大精心,果然是國粹,來之前我有想過京劇是否很悶?也不明她們在唱什麼,原來是我敷淺,第一次現場聽令人好著迷,拍了幾張相後便坐下來欣賞,明白當中的吸引之處了。除了主角外我還很留意躲在旁邊的奏樂的朋友,真的令人歎為觀止。

負責人帶我們到每一個房間參觀,當中有化妝間、梳頭桌、二衣箱、粉戲屋、錢包箱等等,親身明白原來每一件衫每一個頭飾做工是這樣精細,這樣有重量。

之後我們嚐試化京劇妝,原來花很多時間心機,用的顏料也有很多不同種類,由幾位老師負責不同的部份,又幾好玩既!好多謝幾位老師幫我化左個特別妝!不過到左落妝的時候就知味道喇⋯⋯

在北京接觸京劇,係一個幾有趣既經驗黎既!有機會著埋佢地D衫成套咁就好喇!

北京风雷京剧团
地址:北京市宣武区板章胡同14号 电话:010-63017386 63188905
http://www.fengleibjo.com/

#令我想起之前幫小朋友畫果D face painting


Share the post

發表迴響